2015. február 17., kedd

Putyin vs csatornafedél

Hír: Putyin látogatása alkalmából Budapesten a vonulás útjába eső csatornafedeleket lehegesztik.

Szombat. Szép előtavaszias az idő, ragyogóan süt a nap. Ennek megfelelően Budapest belvárosában szinte csúcsforgalom van: az emberek nyüzsögnek, mint a réten a földből előbújó bogarak. Én is nyüzsgök: jövök-megyek. Épp a belváros egyik forgalmas kereszteződésében. Észreveszem, hogy szinte az út közepén láthatósági mellényes munkások egész csapata szöszmötöl. Mondhatnám: sürgölődik, de ez nem fedné úgy a valóságot, mint egy csatornafedél az aknát - elég komótosan mozognak, nem zavartatva magukat az autós  forgalom megakadásától. A mellényeken a csatornázási művek (vagy hasonló - ki tudja, épp mire nevezték át a korábbi ilyen név alatt futó közmű céget) felirat. Kivételesen nem sietek: kissé bámészkodni kezdek: mi történhetett? Valami csatorna eldugulás? De máris megpillantom a rendőrségi autókat, majd a rendőröket, majd a tűzoltó feliratos mellényeket, akik szintén a szöszmötölő csapat létszámát növelik. Annyit látok, hogy a csatornafedelekkel babrálnak, felemelik, valami rudat is ledugdosnak, talán valami kamerával a végén, majd visszarakják a fedelet.

Talán egy perc sem telt el, mikor felötlik bennem: no persze, bizonyára Putyin miatt ez a Nagy Szöszmötölés. Nyilván átvizsgálják az aknákat, esetleg megfigyelő kamerákat telepítenek, vagy ilyesmi. Aztán egy szerelőkocsi odaáll az egyik fedélhez, épp takarja a letérdeplő szöszmötölőt (annyira mégsem izgat, hogy más szögből is próbáljak megbizonyosodni arról, vajon mit csinál). De aztán éles fény világít a kocsi alól. Hm. Hegesztenek? Valamikor azt mondták, hogy nem egészséges ilyen fénybe nézni. Itt nem mondja senki. De biztos, ami biztos, inkább nem nézek oda. Így a security-nek is megadom ami az övé: nem lesem ki az állami (és nemzetközi) Nagy Titkos Szöszmötölés titkait.

Az induló villamos  ablakából azért még próbálom kukkolni a már megszöszmötölt csatornafedeleket, de így messziről nem látok rajtuk semmi különöset. Persze lehet, hogy szemüveggel jobban látnám, de annyira nem izgat a dolog, pláne, miután megfejtettem a Titkot. Később az internet amúgyis hozza a teljes megfejtést: három ponton hegesztik a fedeleket. Talán pont ezt nevezik ponthegesztésnek, és talán mert pont három a Magyar Igazság.

Aztán később a hírekben is hallok a Titkos Szöszmötölési Műveletről: valóban, Putyin miatt hegesztik a csatornafeleket, melyek a vonulási útba, vagy annak közelébe esnek. Azóta izgat a kérdés, vajon mire is jó ez? Ne tudjon oda elbújni a merényelni vágyó? A csatornahálózat összefüggő rendszerébe egy távolabbi aknán át is alászállhat, és a felszín alatt odamehet bármelyik hegesztett fedél alá. Bár igaz: hegesztett fedelet nehezebb kirobbantani, viszont annál nagyobbat szólna. Aki Putyint venné célba, az nyilván szupertechnikával készülne, aminek ilyen ponthegesztések meg se kottyannak. (Persze én nem értek ehhez, lehet, hogy mégis?) Érdekes, pár nappal korábban Merkel látogatásakor nem lehetett hallani csatornafedelek hegesztéséről. Pedig állítólag minden Nagy Ember látogatásakor hegesztenek. Ha akkor is hegesztettek, akkor pár napra nem lehetett volna úgy hagyni a fedeleket?

Vajon a világ más tájain is hegesztenek? Állítólag igen. Az alábbi források tanúsága szerint. Is. És hogy nem csak az én fantáziámat foglalkoztatja a fedélhegesztés, arról szintén az alábbi cikkekben és azok kommentjeiben szerezhetünk bizonyságot:

No ———————– FOOT ———————

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése